Verdroging Rietputten wordt tegengegaan

Eerder heeft Natuurlijk Waterweg-Noord, KNNV  bij het Hoogheemraadschap Delfland aan de bel getrokken over de verdroging van de Rietputten. Het eens zo mooie natuurgebied lag er treurig bij en als er niet ingegrepen zou worden dreigde het gebied verloren te gaan. Dat leidde tot een overleg met Hoogheemraadschap Delfland, Staatsbosbeheer, ingenieursbureau Kragten, Natuurlijk Waterweg-Noord, Natuurlijk Delfland en de Bomenstichting Vlaardingen.

Bureau Kragten toonde een nieuw conceptontwerp van de Waterharmonica in de vorm van een nieuw moeras-natuurgebied. Dat concept wordt nu verder uitgewerkt en daarna met omwonenden en natuurorganisaties besproken.

Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap Delfland hebben toegegeven te weinig aandacht te hebben gegeven aan de Rietputten tijdens de aanleg van het Blankenburgtracé. Het gebied was namelijk op dat moment slecht toegankelijk. Er worden nu tijdelijke maatregelen genomen die gericht zijn op het vasthouden van het hemelwater. De oplossing waaraan gedacht wordt is om een stuw en een duiker dicht te zetten waardoor het water wordt vastgehouden. Mocht in de zomer verdroging dreigen dan wordt water uit de polder ingepompt, maar met het oog op voedselrijkdom van dat water zo weinig mogelijk.

We zullen de voortgang nauw gaan volgen.