Update aanpak blauwalg in de Krabbeplas en verdroging van De Rietputten

Delfland voert twee onderzoeken uit over de Waterharmonica bij het Vlaardingse natuurgebied De Rietputten. Het eerste richt zich op een tijdelijke oplossing om de Krabbeplas in Vlaardingen door te spoelen met zoet water om blauwalg te bestrijden. Het tweede onderzoek bekijkt hoe het waterpeil in De Rietputten kan worden gehandhaafd om verdroging te voorkomen.

Blauwalg in Krabbeplas bestrijden

De Krabbeplas kampt regelmatig met blauwalg. Een oplossing zou kunnen zijn om de plas door te spoelen. Vanwege de vertraging in de bouw van de Zoetwaterfabriek, zal dit systeem pas in 2030 operationeel zijn. Een tijdelijke oplossing, zoals het doorspoelen van alleen het zwemgedeelte en filtering van het water, is onderzocht. De kosten van deze opties worden als te hoog en onverantwoord beschouwd. Delfland onderzoekt nog met partners of er andere mogelijkheden zijn.

Verdroging van De Rietputten voorkomen

Door de uitgestelde bouw van een Zoetwaterfabriek blijft ook de aanvoer van extra gezuiverd water via de Waterharmonica, bij het Vlaardingse natuurgebied De Rietputten, naar de Krabbeplas voorlopig achterwege. Delfland laat onderzoeken welke structurele maatregelen mogelijk zijn om verdroging van de Rietputten te voorkomen tijdens de aanleg van de Waterharmonica. Ook wordt onderzocht hoe water in droge tijden de Rietputten in kan stromen vanuit de omliggende polderwatergangen.

bron : nieuwsbrief Delfland, https://hoogheemraadschap-van-delfland.email-provider.eu/web/0acth1mbwj/amalk7qdcy/ftctz4lbhp/gjmtbcspfp