Sinds 2018 heeft het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) het beheer over het veenmoerasgebied. Staatsbosbeheer (SBB) voert de werkzaamheden uit.
HHD heeft met het verkrijgen van het beheer ook de zorg en de verantwoording voor het in stand houden van het gebied. Echter, naar de mening van Natuurlijk Waterweg Noord KNNV worden de zorgplicht en de verantwoording niet ingevuld. Blunder na blunder wordt gemaakt, helaas met desastreuze gevolgen voor onze toch al kwetsbare natuur.
Voor de Blankenburg verbinding is een zeldzaam stuk veenmoeras de Rietputten opgeofferd. Dit veenmoeras behoort tot het Nationale Natuur Netwerk (NNN). Op deze plaats, onderaan de Maassluisse dijk in Vlaardingen, tussen industrie en woongebieden, is dit schitterende natuurgebied ooit spontaan ontstaan. Echter sinds HHD het beheer verkreeg is vanwege het nalatig achterwege blijven van beheer en ook vanwege het dempen van zoetwaterplassen het veenmoeras sterk verdroogd. De schitterende flora en fauna is zo goed als verdwenen. Wanbeheer onder verantwoording van het Hoogheemraadschap.
Ook is onder beheer van HHD een noord-zuid werkweg aangelegd van met bouw en huishoudafval verontreinigd zand. Er zijn een aantal dijkjes aangelegd van met bouwafval verontreinigde aarde. In het zeldzame veenmoeras zwierven daarom stukjes plastic uit het bouwafval. Bekend is dat vogels dat eten. Omdat het niet verteerd en ophoopt in de maag vermageren de vogels en overleven ze een winter niet. Het aantal vogels in het gebied is dan ook gedecimeerd. En nu wil SBB in het natuurgebied verharde wegen gaan aanleggen met opnieuw bouwafval erin zodat medewerkers er met een auto doorheen kunnen rijden. Allemaal onder verantwoording van HHD.
Het veenmoeras dat verdween moet gecompenseerd worden. Er moet een nieuw stuk veenmoeras worden aangelegd. Daarvoor zijn op een perceel van 5,7 ha. ca. 900 mooie, 35 jaar oude, bomen gerooid waarvan ca. 100 per abuis vanwege het ontbreken van toezicht. Al deze bomen moeten herplant worden. Het herplanten gebeurd te zijner tijd met jonge boompjes die pas na 35 jaar de natuurwaarde hebben van de nu voorbarig gerooide exemplaren. En er is nog niet eens een correct herplantplan. Een dreun voor de biodiversiteit. Opnieuw wanbeleid van HHD.
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft getekend voor het beheer van de Rietputten en heeft dus ook de zorgplicht voor de natuur van het gebied dat tot het Nationale Natuur Netwerk behoort. Maar in plaats van goede zorg en het tonen van verantwoordelijkheid stapelen de blunders zich op. De Rietputten zijn nu De Blunderputten. Het is een ramp voor de natuur.